Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Naleśniki z serem

W sam raz na obiad jako słodki dodatek do zupy. Pycha...

 

naleśniki1.jpgCiasto naleśnikowe:

4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

łyżka oleju

szczypta soli          

woda, mleko- tyle, aby ciasto było lejące się, gęstości śmietany (ja biorę pół na pół)

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć na patelni, na odrobinie oleju. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi ok. 16 naleśników.

 

Nadzienie:

kostka twarogu półtłustego 

trochę śmietany lub jogurtu naturalnego

cukier waniliowy do smaku

 

Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Nadziewać naleśniki. Zwijać w rulon lub kopertę.

 

*Gotowe naleśniki smażę jeszcze na patelni bezpośrednio przed zjedzeniem, aby je podgrzać. Polewam śmietaną kwaśną i posypuję cukrem pudrem.

nalesniki2.jpg

Zapraszam na Facebook. KLIK.