Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka piaskowa

 

 

Bardzo lubię piec babki. Tym razem babka piaskowa. Podobno babka piaskowa powinna być pieczona między innymi z mąki ziemniaczanej. Wtedy wychodzi puszysta, lekka. Ten przepis akurat jest bez "kartoflanki", ale wypiek udany i  pachnący. Nie był ciężki, zbyt zwarty, ale też nie był bardzo piaskowy. Ale smakowało.

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¾ kostki masła

4 jajka

1 szklanka cukru

5 łyżek gorącego mleka

1 cukier waniliowy

½ łyżeczki aromatu rumowego

 

Połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i masłem. Całość siekać, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Ubić jajka z cukrem, ubijajać dodać gorące mleko, cukier waniliowy i aromat rumowy. Stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijajać do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 170º ok. 50 minut. Babkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

 

Babka piaskowa

 

Babka piaskowa