Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka jasna

Bardzo lubię piec babki. Tym razem babka piaskowa. Podobno babka piaskowa powinna być pieczona między innymi z mąki ziemniaczanej. Wtedy wychodzi puszysta, lekka. Ta babka, nie jest wcale gorsza, od typowej babki piaskowej. Polecam!

 

 babka3.jpg

 

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¾ kostki masła

4 jajka

1 szklanka cukru

5 łyżek gorącego mleka

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i masłem. Całość siekać, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Ubić jajka z cukrem, ubijać dodać gorące mleko, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijać do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 180º ok. 50 minut. Babkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

 babka2.jpg

babka1.jpg

 Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.