Coś słodkiego, poproszę...

Serowo

Lekki sernik z jeżynami

 

Jeżyn mnóstwo, więc coś z nimi trzeba robić . Tym razem wylądowały na serniku z przepisu Dorotus76. Tak jak autorka pisze, sernik rzeczywiście smakuje jak knedle i to jest jego dużym plusem. Robiłam po raz pierwszy ciasto z jeżynami i co jest jeszcze dla mnie nowością- serek wiejski. Sernik lekki, wart polecenia.

 

Składniki:

200 g jeżyn

200 g serka wiejskiego

250 g serka śmietankowego (nie chodzi tu chyba o twaróg, ale ja właśnie twaróg wcześniej zmielony użyłam)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( użyłam aromat waniliowy)

2 jajka

¾ szklanki cukru pudru

1/3 szklanki kaszy mannej

¼ szklanki mąki wymieszanej z ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany

 

Serek wiejski potraktować blenderem, by był gładki, zmiksować z serkiem śmietankowym. Dodać jajka, po jednym i miksować. Wmieszać kaszę manną, makę z proszkiem, na końcu kefir i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać.Całość wlać do tortownicy o średnicy 21 cm, dokładnie uszczelnionej folią aluminiową. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Przykryć folią od góry, by sernik pozostał jasny, a owoce się nie wysuszyły. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut. Podawać oprószony cukrem pudrem.

 

 Lekki sernik z jeżynami                 Zdjęcie robione na szybko, bo było wielu chętnych do skosztowania.