Coś słodkiego, poproszę...

Owocowo

Biszkopt z pianką i galaretką

 

Ciasto przypominające o lecie. Klasyczny biszkopt pokryty masą piankową o smaku owocowym; wierzch ciasta ozdabiają jeżyny zalane lśniącą galaretką. 

 

  

 

Podstawę ciasta stanowi biszkopt ( u mnie to 1/3 biszkoptu z 8 jajek).   

Pianka:

2 galaretki owocowe na 0,5 litra wody ( u mnie wiśniowe),                    

2 śmietany Śnieżki

 

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej, przegotowanej wody. Ostudzić. Śmietany ubić według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretki zaczynają powoli tężeć, połączyć je ze śmietaną. Zmiksować. Gotową masę wyłożyć na biszkopt- dość szybko, bo masa tężeje.

 

Na wierzchu ciasta poukładać jeżyny (lub inne ulubione owoce).

 

2 galaretki wykonać według przepisu na opakowaniu ( u mnie też wiśniowe), zalać ciasto. Poczekać, aż galaretka dobrze stężeje.