Coś słodkiego, poproszę...

Owocowo

Pleśniak

 

Ciasto, które zawsze się mi udaje. Ulubione mojej mamy. Wcale nie słodkie pomimo dość dużej ilości cukru łączonej z białkami. No i ta chrupiąca beza. Polecam!

 

 

1 ½ kostki margaryny

6 jajek

3 szklanki mąki

1 ½ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 dżem z czarnej porzeczki

 

Oddzielić białka od żółtek. Tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao- dobrze zagnieść. Białka ubić na sztywno z cukrem. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę wyłożyć ciasto jasne, następnie dżem i ciasto ciemne., Na sam wierzch wyłożyć ubite białka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, aż białka zetną się i zrumienią.

 

 

Pleśniak



Pleśniak