Coś słodkiego, poproszę...

Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką

 

Po udanym debiucie drożdżowo-chałkowym zdecydowałam się upiec ciasto drożdżowe z kruszonką. Wyszło genialne- pachnące, pulchne i mięciutkie. Wszystkim smakowało i zdecydowanie jedna blaszka to dla nas za mało. Z przepisu Dorotus76.

 

Składniki na rozczyn:

½ szklanki letniego mleka

5 dag drożdży (pół kostki)

¼ łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki mąki (autorka przepisu do rozczynu używa ½ szklanki mąki, ja dosypałam tę ilość do ciasta)

 

Składniki na ciasto:

½ szklanki letniego mleka

½ szklanki cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

otarta skórka z polowy cytryny

szczypta soli

¼ kostki rozpuszczonego masła/margaryny

1 jajko

1 żółtko

2 i ¾  szklanki mąki + ½ szklanki mąki proponowanej przez autorkę do rozczynu

 

Zrobić rozczyn: do naczynia/garnka wlać letnie mleko i dodać drożdże, wsypać mąkę i cukier, wszystko wymieszać. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.        

 

Gdy rozczyn urośnie, dodać go do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto przez dłuższy czas, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto staje się miękkie i klejące. Przykryć i znów odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.       

 

W między czasie zrobić kruszonkę (margaryna, mąka, cukier)- proporcje składników zawsze biorę na „oko”.    

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blachy (33×22 cm- cisto nie jest zbyt wysokie), posypać kruszonką i pozostawić pod ściereczką ponownie jeszcze raz do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut).  

 

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż lekko się zrumieni (sprawdzić patyczkiem).

 

Ciasto drożdżowe z kruszonką

 

 Ciasto drożdżowe z kruszonką

Na życzenie mamy drożdżówka polana lukrem