Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Ciasto chałwowe z bezą

 

Mega słodkie, choć na drugi dzień, gdy poleżakuje słodycz jego maleje. Długo zabierałam się do jego zrobienia- przerażała mnie ilość margaryny w kremie. Proponuję zmniejszyć o połowę margarynę lub zamienić ją na masło. Efekt końcowy bardzo dobry i zadowalający. W przepisie biszkopt ciemny, u mnie, ze względu że zapomniałam że na być kakaowy, biszkopt klasyczny.

 

Zdjęcia robione „na szybko”, więc nie są przepiękne.

 

Przepis stąd.

 

Składniki:

2 krążki biszkoptowe czekoladowe lub zwykłe (ja zrobiłam 2 osobne z tego przepisu)

2 kostki margaryny/ masła (wystarczy nawet 1 kostka)

30 dag chałwy waniliowej

1 cukier waniliowy

5 żółtek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

½ litra mleka

25 dag bezów 

 

Z cukru waniliowego, żółtek, maki ziemniaczanej i mleka ugotować budyń: zagotować mleko z żółtkami i cukrem, odrobinę zostawiając do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Gdy mleko zagotuje się, wlać pozostałe wymieszane z mąką. Energicznie mieszać. Pozostawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć lub zmiksować z chałwą. Dodać ostudzony budyń. Na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu i pokruszyć bezy. Następnie wyłożyć resztę masy i przykryć biszkoptem. Na wierzch zrobić polewę.