Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Piernik czeski

 

Piernik czeski

 

Ulubiony. Jedno z ciast jakie robiłam na Święta. Piernik, ale jednak nie ma nic wspólnego z prawdziwym piernikiem. Może dlatego nazywa się czeski… Ciasto miodowe przekładane masą budyniową. A to jest to co lubię. Przepis od Magdy.

 

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

½  szklanki cukru

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody

10 łyżek mleka

2 pełne łyżki miodu

1 kostka margaryny

 

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części.

Każdą część piec osobno na złoty kolor w temp. 180º.

 

Składniki na masę budyniową:

½ litra mleka (tym razem użyłam 750ml)

¾ kostki masła

1 szklanka cukru (polecam wziąć trochę mniej)

2 cukry waniliowe

 

2 łyżki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Z mleka odlać tyle , aby rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrami waniliowymi. Gdy mleko zagotuje się, wlać roztwór mleczno-mączny. Ugotować budyń. Lekko ostudzić.

 

Ciasto przełożyć masą budyniową. Na wierzch przygotować polewę  i posypać drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

Polewa:

½ kostki masła

kakao

cukier

Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, wymieszać.

 

Piernik czeski

 

 

Piernik czeski