Coś słodkiego, poproszę...

Mini wypieki

Chruściki


 

Dziś Tłusty Czwartek. Zgodnie z tradycją zajadamy się pączkami, faworkami, oponkami… Ja co roku smażę chruściki ze sprawdzonego przepisu i nie zamierzam go zmieniać… bo chruściki są pyszne. Częstujcie się, proszę.

 

chruściki.jpg

 

Składniki:

2 szklanki mąki

3 żółtka

pół szklanki śmietany (kwaśnej 18%)

1 łyżka octu

1 łyżka cukru pudru

pół łyżki sody oczyszczonej

szczypta soli

 

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki zagnieść. Wałkować bardzo cienko partiami, wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć po środku i przełożyć jeden koniec tak, aby powstał luźny supełek. Chruściki wkładać na rozgrzany tłuszcz, zrumienić po obu stronach. Usmażone chruściki wyłożyć na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

 

Robię z podwójnej porcji, nie wykrajam dość dużych chruścików i wychodzą z przepisu dwa spore talerze tłustoczwartkowych wypieków.

 

Zapraszam na Facebook. KLIK.