Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Tort

 

Tort robiony na urodziny Taty, które były kilka dni temu. Mój pierwszy tort- taki prawdziwy. Z takim prawdziwym kremem. Wcześniej robiłam torty z kremem z paczki i sztucznymi kupionymi biszkoptami. Biszkopt dawno już nauczyłam się robić, a teraz przyszedł czas na krem. Krem z przepisu Evenki, która doradziła mi też w sprawie biszkoptu, który upiekłam również z jej przepisu, pomimo, że mam sprawdzony przepis biszkoptowy, ale chciałam taki idealny, żeby wystarczył na tortownicę o średnicy 21 cm.

 

 

Tort

 

Biszkopt:

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 szklanka mąki

szczypta soli

+ 1 jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki (dodałam, ponieważ obawiałam się że biszkopt może wyjśc za niski w 21 cm tortownicy, a chciałam przekroić go na 3 krążki)

 

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ( u mnie 21cm, przekroiłam na 3 krążki) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35 minut w temp.180°C.

 

 

 biszkopt

 

Krem:

1 jajko

¾ szklanki cukru

cukier waniliowy

 szklanki mleka

1 ½ kostki masła (wzięłam ½ kostki margaryny i 1 kostkę masła)

kakao (ok.1 łyżki)

dodatkowo do przełożenia dżem- kilka łyżek (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)

 

Jajko utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, mleko zagotować. Masę jajeczną dodać do mleka i ciągle mieszając (łatwo się przypala) poczekać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo masę jajeczno-mleczną.

Do kremu dodać kakao do koloru (ja dodałam zbyt dużo kakao i krem był dość ciemny).

U mnie ⅔ kremu to krem czekoladowy, ⅓ to krem biały.

 

Tort

 

Biszkopty nasączyć ( woda+ sok z cytryny). Pierwszy biszkopt posmarować białym kremem, a nastepnie dżemem i przykryć biszkoptem (można, jak Evenka radzi, posmarować drugi biszkopt i przykryć stroną z dżemem biszkopt z kremem jasnym- tak żeby się połączyły). Kolejno, drugi krążek biszkoptu posmarować kremem ciemnymi i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu. Sam wierzch i boki posmarować pozostałym ciemnym kremem. Udekorować według uznania.

 

Moje warstwy tortu (zaczynając od dołu):

 

biszkopt

krem jasny

dżem

biszkopt

krem ciemny

biszkopt

krem ciemny z ewentualnymi dekoracjami

 

Tort

 

Ilość kremu była akuratna (według mnie, warstwy kremu nie były zbyt grube) jak na tortownicę o średnicy 21 cm. Gdybym jednak zdecydowała się na większą tortownicę, krem zrobiłabym z podwójnej ilości.

Tort pyszny i krem bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam!