Coś słodkiego, poproszę...

Z makiem

Ciasto makowe z białek- piegus

 

Mój pierwszy wypiek z makiem. I dodatkowo świetny pomysł na wykorzystanie białek, w moim przypadku, po faworkach. Ciasto pochodzi z przepisu Dzikiej41 z Galerii Potraw.  

 

  Piegus

 

Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka ulubionych bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny

ulubiony aromat do ciast

Tłuszcz roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki połączyć. Ubić białka na sztywno. Do ubitych białek stopniowo wsypywać sypkie składniki i delikatnie mieszać.
Na koniec dodać aromat i roztopiony tłuszcz. Wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej, wysmarowanej tłuszczem. Piec 45 minut w temp. 180 st. C.

 

Piegus