Coś słodkiego, poproszę...

Z makiem

Piegusek

 

Raz jeszcze ciasto z makiem. Tak zasmakował nam piegusek z białek, że postanowiłam wypróbować przepis Dorotus. Wyszedł pyszny.

 

 Piegusek

 

30 dag mąki pszennej

1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)

25 dag cukru

4 jajka

25 dag margaryny lub masła

1 szklanka mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)/ zamiast aromatu dodałam paczkę cukru waniliowego

 

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy(u mnie keksówka). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Udekorować według uznania. 

 

 Piegusek

 

 Piegusek