Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka na oleju

 

Pyszna babka... Polecam. Cieszy zarówno podniebienie- jest miękka i rozpływa się w ustach, jak i oczy- bo jest bardzo jaśniutka. Co prawda nie drożdżowa, ale królowała na wielkanocnym stole.

 

 

 Babka na oleju

 

 

5 jajek

1 szklanka oleju

1 ¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i pół szklanki oleju, kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać resztę oleju. Wszystko powoli miksować.

 

Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku (180ºC-ale zależy to od piekarnika, piekłam nie raz nawet w 200ºC) przez ok. godzinę. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.

 

 

 Babka na oleju

 

 

 Babka na oleju