Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka na oleju

Pyszna babka... Jest miękka, puszysta, wilgotna. Posypana tylko cukrem pudrem. Co prawda nie drożdżowa, ale królowała na wielkanocnym stole. Przepis ze starego zeszytu z przepisami.

 babka1.jpg

 

5 jajek

1 szklanka oleju

1 ¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i pół szklanki oleju, kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać resztę oleju. Wszystko powoli miksować. Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 180ºC przez ok. godzinę. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.

 

babka3.jpg

babka2.jpg

babka4.jpg

Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.