Coś słodkiego, poproszę...

Drożdżowe

Drożdżówka dla lenia

Przepis Winoczerwone z Galerii Potraw. Wypróbowany już kilka razy, zawsze z sukcesem. Przepis dla wszystkich tych, co nienawidzą babrania się w cieście albo nie mają cierpliwości do jego dłuuugiego wyrabiania. Ten przepis tego nie wymaga. Wrzucamy składniki do miski, czekamy, mieszamy łyżką, wstawiamy do piekarnika, pieczemy i gotowe.

leniwa1.jpg

 

leniwa.jpg

 

40 g drożdży świeżych

¾ szklanki cukru

3 jajka

szczypta soli

1 szklanka mleka

½ szklanki oleju

 

½ kg mąki

 

Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, jajka, szczyptę soli, mleko i olej. Nie mieszać. Odstawić pod przykryciem na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę, wymieszać łyżką (ciasto ma luźną konsystencję).

 

Ciasto można komponować na różne możliwości- można dodać owoce, rodzynki, skórkę pomarańczową lub zrobić klasyczną kruszonkę.

 

Wstawić do zimnego piekarnika, piec w temp. 180-190 stopni C, przez ok. 60 min. (ja piekłam niecałą godzinę w piekarniku bez termoobiegu).

 leniwa2.jpg

leniwa3.jpg

Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.