Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Metrowiec

 

Przepis znalazłam w Galerii Potraw, gdzie metrowca proponuje ewkam1. Ciasto jest pyszne, z bardzo dobrym kremem budyniowym. Trochę pracochłonne, bo jednak trzeba być cierpliwym aż się posmaruje te plasterki ciasta, ale sam smak ciasta to wynagradza.

 

 

 Metrowiec


Ciasto:
8 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
16 łyżek oleju
16 łyżek wody

Żółtka utrzeć z cukrem, dodając olej i wodę oraz mąkę wymieszana z proszkiem
do pieczenia. Na koniec dodać ubita pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao (wg uznania/ ja sypałam na „oko”).

Ciasto upiec w oddzielnych podłużnych formach (o takiej samej wielkości). Przestudzone pokroić na równe plastry (ok. 1 cm) 


Krem:
2 budynie waniliowe/ śmietankowe + mleko (mniej niż podano na opakowaniu)
1 kostka miękkiego masła


Budyń ugotować, delikatnie ostudzić. Masło spienić/ utrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń. Miksować.
 


Posmarować ciemny plaster ciasta a następnie dołożyć plaster ciasta ciemnego itd. Schemat tworzenia metrowca jest prosty: ciasto ciemne- krem- ciasto jasne- krem-ciasto ciemne…
 


Gotowy metrowiec polać ulubioną polewą, najlepiej czekoladową.


Kroić na ukos.

 

 Metrowiec