Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Gofry

 

Kupiłam wczoraj gofrownicę i dziś na śniadanie musiałam upiec gofry, w celu wypróbowania nowego sprzętu oczywiście;) Skorzystałam z przepisu Bajaderki, znalezionego u Dorotus. Gofry wyszły chrupiące, najlepsze na ciepło z cukrem pudrem.

 

 

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

⅓ szklanki oleju

2 jajka, żółtka oddzielone od białek

 

Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem .
Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano (około 2-3 minut, ja piekłam ok.5 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

Poniżej zamieszczam zdjęcia gofrów, jakimi zajadałam się podczas pobytu w Ustce. Mniam :))

 Usteckie gofry

  Usteckie gofry

  Usteckie gofry

  Usteckie gofry

  Usteckie gofry