Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Wielkanocny baranek, ucierane ciasto cytrynowe

 

Nowością tegorocznych Świąt był baranek wielkanocny, który był także piękną ozdobą stołu. Nadal jest... :-) Ciasto na baranka wybrałam z ulubionego przepisu na jedną  z babek cytrynowych. Ilość ciasta wystarczyła do upiecznia dodatkowo babkowych pisanek. Polecam przepis na ciasto, z którego można upiec zwykłą babkę w ulubionej foremce :-)

 

 

 

500 g mąki pszennej

300 g cukru

250 g masła

pół szklanki mleka

4 jajka

18 g proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 cytryn

 

Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodając kolejno jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto, dodać mleko i skórkę  cytrynową. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy baranka wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 180st.C przez około 35-45 minut. Lekko przestudzonego baranka wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki.