Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Banoffee pie

 

 

Super słodki deser, połączenie karmelu i bananów. Bez pieczenia, na spodzie z ulubionych przez wielu ciasteczek digestive. Na wierzchu bita śmietana. Ulubiony deser Margaret Thatcher i księżnej Diany. Nie dziwię się i bardzo polecam! Przepis z tego bloga.

 

 

 

250 g ciastek digestive

65 g masła

1 puszka masy krówkowej

2 banany, większe

300 ml śmietany 30 lub 36%

starta czekolada do dekoracji

 

Ciastka pokruszyć na miazgę, można blenderem. Masło stopić, przestudzić, połączyć z ciastkami, dokładnie wymieszać i wyłożyć masą formę (okrągła 22 cm). Wstawić spód do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Następnie wyłożyć na spód krówkę, pokrojone na plasterki banany i ubitą śmietanę. Można udekorować startą na wiórki czekoladą. Przechowywać w lodówce.