Coś słodkiego, poproszę...

Tiramisu, w pucharkach

 

Klasyczny, włoski deser w wersji mini,  w pucharkach. Kremowy deser, z serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą i likierem migdałowym. Wszystko posypane gorzkim kakao.

 

 

tiramisu.jpg

 

Składniki na 3 pucharki:

125 g serka mascarpone

2 jajka

1/3 szklanki cukru

6 podłużnych biszkoptów

czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zaparzona w połowie szklanki wody

2 łyżki amaretto

 

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować  z cukrem na gładką masę, dodać serek mascarpone. Zmiksować dokładnie. Ubite białka dodać stopniowo do masy z  żółtek i serka, delikatnie mieszając. Przygotować kawę z cukrem, przestudzić, dodać amaretto. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem (wcześniej każdy przekroiłam na pół, aby zmieściły się w pucharki). Układać je w pucharkach. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Przed podaniem posypać gorzkim kakao. 

 

 

tiramisu2.jpg

 

Zapraszam na Facebook. KLIK.