Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka kakaowo-kawowa, na jogurcie

 

 

Wiem, że są upały i za bardzo nie chce się "odpalać" piekarnika, ale takie szybkie ciasto warto przygotować. Godzina i gotowe! Dosłownie - szybko i sprawnie, a przekąska do zabrania na plażę czy do parku będzie gotowa. Miękkie, wilgotne ciasto bardziej kakaowe niż kawowe, ale smak kawy jest jednak wyczuwalny. Lubię takie babki piec - bo szybko i lubię jeść, bo są to zwykłe, pyszne domowe ciasta. Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.

 

 

kawowe.jpg


60 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru do wypieków

2 jajka

220 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

35 g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 szklanka  jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek i sodę przesiać.

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (nie dłużej). Wlać do wysmarowanej masłem formy (może być tortownica o średnicy 21 cm, lub keksówka o wymiarach ok. 23 x 10 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

 

Zapraszam na Facebook. KLIK.

 

Polecam również babkę piaskową, cieszącą się na blogu sporym powodzeniem.