Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Sezamowiec

 

Ciasto dla lubiących sezam, kokos i chałwę. Kruche warstwy ciasta ze słodką masą sezamową i masą kokosową, przełożone jeszcze słodszą masą chałwową. Przepis z Moje Wypieki.

   

sezamowiec2.jpg

 

 

Ciasto kruche:

 

3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru pudru

250 g masła/margaryny

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

 

 

 

Masa sezamowa:

 

1 szklanka sezamu (z czubem)

1/4 szklanki cukru

40 g masła/margaryny

2 łyżki miodu

  

Wszystkie składniki przesmażyć na patelni.

 

 

Masa kokosowa:

 

2/3 szklanki cukru

200 g wiórków kokosowych

5 białek

  

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

 

 

 

Masa z chałwy:

 

1/2 szklanki cukru

150 g chałwy waniliowej (bez bakalii), pokruszonej

125 g miękkiego masła/margaryny

  

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

 

 Dodatkowo:

 

1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki albo powideł śliwkowych

 

 

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

 

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

 

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.

  

sezamowiec1.jpg

  

Zapraszam na Facebook. KLIK.