Coś słodkiego, poproszę...

Serowo

Sernik z jogurtów greckich, sernik bez sera

Sernik bez sera? Oczywiście! Z jogurtów greckich! Lekki, powabny, delikatny, rozpływający się w ustach. Bardzo polecam! Przepis znalazłam tutaj.

 

sernik1.jpg


Ciasto na spód:

2 szklanki mąki

3 żółtka

100 g masła/margaryny

2 łyżki śmietany

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i masło. Całość dokładnie posiekać nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 min.

 


Masa serowa:

800 g jogurty greckie

2 budynie w proszku

5 jajek

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawać budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać łyżką z pozostałą masą.

Schłodzone ciasto rozwałkować albo wylepić blaszkę*, wylać masę serową i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. godzinę.

* Proponuję spód najpierw podpiec w 180 st. C przez ok. 10 minut, a następnie wylac masę i piec całość.

 

Zapraszam na Facebook. KLIK.