Coś słodkiego, poproszę...

Na czekoladowo

Mazurek czekoladowy

Drugie Święta z domowym mazurkiem. W tym roku mazurek czekoladowy. Pyszne kruche ciasto i jeszcze pyszniejsze nadzienie. Sama czekolada! Kruche ciasto z przepisu Magdy Gessler. Pomysł na masę czekoladową znaleziony w dodatku z kwietniowej "Kuchni".

 mazurek1.jpg

Ciasto kruche:

300 g
 mąki krupczatki

200 g zimnego
 masła

100 g
 cukru

1 żółtko

1 łyżka 
kwaśnej śmietany 12%

 

Posiekać nożem mąkę z masłem i cukrem, dodać żółtko i śmietanę, zagnieć szybko ciasto, uformować je w  kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości blaszki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudzić.

 

Masa czekoladowa:

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

100 ml śmietany 30%

pół łyżki masła

pół łyżki miodu

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, masło i miód. Mieszając, gotować co najmniej 15 minut, aby masa miała ciągnącą konsystencję. Wystudzić. 

 

Gotową masę wylać na upieczony kruchy spód, wyrównać i udekorować dowolnie.

 

mazurek2.jpg

mazurek3.jpg

mazurek4.jpg

Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki oraz do konkursu przepis na chwilę kawowej przyjemności.

Delikatna kawa Jacobs Crema Gold idealnie pasuje do słodkiego mazurka.

 

                           Wielkanocne Smaki - edycja IV               Przepis na chwilę kawowej przyjemności

 

Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.