Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Sernik na zimno, z galaretką jagodową, w pucharkach

Deser idealny na lato. Sernik  na zimno z galaretką w wersji mini - pucharkowej. Masa waniliowo-jogurtowa, delikatna i ulubiona galaretka, z owocami. Polecam!

 

sernik.jpg

Na 4 porcje:

2 galaretki o smaku jagodowym

350 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej

1 łyżka ekstraktu z wanilii

75 g cukru pudru, przesianego

12 g żelatyny w proszku (+ 1/4 szklanki gorącej wody)

100 g śmietany 30% lub 36%, schłodzonej

jagody, świeże albo mrożone

 

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Dodać jagody. Wymieszać. Pucharki umieścić po kątem w formie na muffiny. Przestudzoną galaretkę przelać do pucharków, wstawić ostrożnie do lodówki, do całkowitego stężenia. 

W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. 

W osobnym naczyniu żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać, najlepiej trzepaczką.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Przełożyć na zastygłą galaretkę w pucharkach. Wyrównać. Odstawić do schłodzenia i całkowitego stężenia masy jogurtowej, do lodówki. Dowolnie ozdobić.

 

galaretki.jpgRozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Przepis dołączam do durszlakowej akcji "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"

 

 

Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.