Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Jogurtowy sernik z letnimi owocami i galaretką

Sernik na zimno dopóki lato za oknem. Zamiast pieczonego biszkoptu - biszkopty z paczki, masa jogurtowo-śmietanowa, dużo owoców i galaretka. Szybkie i jeszcze letnie ciasto. Polecam! Przepis z Moje Wypieki.

 

z galaretka1.jpg

750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej

1 łyżka ekstraktu z wanilii

130 g cukru pudru, przesianego

24 g żelatyny w proszku

200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej

350 g drobnych owoców, świeżych lub mrożonych

 

okrągłe biszkopty

2 galaretki np. malinowe

 

W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.

 

Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.

 

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). 

 

Przygotować formę o średnicy 23 cm*, wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz. Na dnie poukładać okrągłe biszkopty. Wylać tężejącą masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.

 

Galaretki rozpuścić we wrzątku, wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia. Owoce umyć, osuszyć. Gdy masa jogurtowa całkowicie zastygnie poukładać na niej owoce i zalać tężejącą galaretką**. Odstawić do lodówki do stężenia galaretki.

 galaretka2.jpg

 

*sernik zrobiłam w tortownicy o  średnicy 21 cm, z połowy ilości składników

** galaretkę rozpuściłam we wrzątku, wystudziłam, dołożyłam owoce, gdy zaczęła tężeć, przelałam na sernik

 

Zapraszam do polubienia Coś słodkiego na Facebooku.