Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Krem sułtański

Długo zabierałam się za zrobienie kremu sułtańskiego. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie, m. in. tutaj. Deser jest przepyszny, lekki, powabny i rozpływa się w ustach. Polecam!

 

 sułtański1.jpg1 ½  szklanki śmietany kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka kakao

5 dag rodzynków

8 bez, małych

 

 

Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połowę wymieszać z częścią rodzynków. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao. Na dnie każdego naczynia ułożyć pokruszone bezę, wyłożyć śmietankę z rodzynkami. Na to wyłożyć śmietanę z kakao. Wierzch deseru udekorować według uznania.

 

Zapraszam również na Facebook. KLIK.