Coś słodkiego, poproszę...

Pieczywo

Maślane bułeczki z kruszonką

Moje pierwsze "Wypiekanie na śniadanie". Maślane bułeczki z kruszonką. Z masłem, z konfiturą, dżemem, co kto lubi. Polecam! Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.

buleczki1.JPG

Ciasto:

600 g mąki pszennej 
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

 

Razem ze mną piekły:

Bożena, Ewa z bloga Ewa w kuchni, Jola, Aneta, Piekę, bo lubię,  Asia, Edyta, Beata, Angelika, Małgorzata ze Smaków Alzacji, Szóste niebo, Marzena, Ewa Sz., Agnieszka, Iza, Małgorzata, Alina, Olga, Dorota, Bernadetta, Iwona, Wiosenka Eksplozja Smaku.

 

Zapraszam na fanpage na Facebooku. KLIK.