Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Biało-czerwone. Sernik z ciastem Red Velvet.

Akcent biało-czerwony dzisiejszego święta. Ciasto biało-czerwone. Sernik i znane ciasto Red Velvet. Całość tworzy flagę Polski, biało-czerwoną. Przepis na ciasto już znany. Inspiracja na flagę znaleziona tutaj

 

flaga1.JPGMasa serowa:

600 g zmielonego twarogu
¾ szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
2 krople aromatu waniliowego

 

Ciasto Red Velvet:

1 i ¼ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

½ łyżki kakao

1 jajko

¾ szklanki oleju słonecznikowego

½ szklanki maślanki lub kefiru

2 krople aromatu waniliowego

½ łyżki octu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

czerwony barwnik spożywczy, najlepiej w żelu

 

Krem:

200 g kremowego serka kanapkowego

140 g miękkiego masła

1 szklanki cukru pudru

2 krople ekstraktu z wanilii

 

Masa serowa: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Dno blaszki o wym 30x16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę serową. Piec przez ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a po wyjęciu chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
 
Ciasto Red Velvet: W pierwszej misce wymieszać mąkę, kakao i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać olej, maślankę, aromat waniliowy i barwnik (tyle, aby uzyskać ładny, czerwony kolor). Dobrze wymieszać. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Po powstaniu piany szybko wlać ją do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do identycznej blaszki jak masę serową i piec przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Pozostawić w formie do przestudzenia, po czym wyjąć je z blaszki i delikatnie ściąć cienką warstwę boków i wierzchu, wyrównując je. Ścinki ciasta dosuszyć w piekarniku i pokruszyć.
 
Krem: Masło utrzeć na puch i dalej ucierając stopniowo dodawać cukier, serek i aromat waniliowy.
 
Ciasto Red Velvet posmarować kilkoma łyżkami kremu i ostrożnie wyłożyć na nie mocno schłodzony sernik. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Połowę ciasta obsypać czerwonymi okruszkami, tworząc flagę Polski. Przechowywać w lodówce.
 
flaga2.JPG
 
Zapraszam na fanpage na Facebooku