Coś słodkiego, poproszę...

Kremowo

Rodzynkowiec

Nie każdemu ciasto przypadnie do gustu, nie każdy lubi rodzynki. A tutaj w tym cieście jest ich sporo, stąd nazwa. Czekoladowy biszkopt*, cienka warstwa dżemu, czekoladowy krem budyniowy, warstwa czekoladowych rodzynków zamoczonych w alkoholu. Pycha! Przepis znaleziony tutaj.

rodzynkowiec1.JPGBiszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem czekoladowy:

600 ml mleka
2 budynie czekoladowe (bez cukru)
6 łyżek cukru 
3 łyżki nutelli
200 g masła


Masa rodzynkowa:

500 g rodzynków 
0,5 szklanki rumu (zastąpiłam wódką)
0,5 szklanki wódki
200 g czekolady mlecznej (użyłam 1 tabliczkę mlecznej, 1 gorzką)

100 g masła

 

Dodatkowo:
dżem (z czarnej porzeczki), kilka łyżek

*biszkopt należy przekroić na dwa blaty, ja użyłam pojedynczego, dodatkową warstwą były kakaowe herbatniki

 

Biszkopt:   

Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. 


Krem czekoladowy:
Budynie rozmieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć na wierzchu folią spożywczą i odłożyć do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek.


Masa rodzynkowa:
Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.


Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej.

 

rodzynkowiec2.JPG

 Zapraszam na fanpage na Facebooku.