Coś słodkiego, poproszę...

FIT

Budyń z nasion chia, szałowy (szałwiowy) budyń

Budyń z nasion chia z puree z mango. Mega szybki deser w przygotowaniu. Z ulubionymi dodatkami. Polecam! Przepis pochodzi z książki Beaty Sadowskiej 'I jak tu nie jeść!' No właśnie! Smacznego :)

 

chia.JPG

Składniki na 2 porcje większe albo 4 mniejsze (jak na zdjęciu):

pół szklanki nasion chia (szałwi hiszpańskiej)

1 szklanka mleka migdałowego*

pół szklanki mleka kokosowego**

1 płaska łyżka miodu

1 łyżeczka syropu klonowego

1 mango

sezonowe owoce (opcjonalnie)

 

*/** Można użyć mleka krowiego (1,5 szklanki)

 

Nasiona chia pomieszać w większym naczyniu z mlekiem i miodem do smaku. Zostawić na 2 godziny (nawet zostawić na całą noc). Nasiona zwiększą objętość. 

 

Mango zmiksować na puree.

 

Do szklanek, pucharków przełożyć nasiona chia, polać odrobiną syropu klonowego. Na wierzch wyłożyć puree z mango i ewentualnie świeże owoce.

 

Zapraszam na fanpage na Facebooku.