Coś słodkiego, poproszę...

Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

 Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 

Jestem tym drożdżowym zachwycona! Chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam, a próbowałam wielu przepisów. To ciasto, które znalazłam u Kuchareczki58, jest genialne- szybko się zagniata, jest pulchniutkie, bez problemu wyrasta. I jak zaznacza autorka, jest uniwersalne, służy wielu wypiekom. Polecam naprawdę!

 

 

½ kg mąki

½  kostki drożdży (50g)

1 jajko

6 łyżek cukru

szczypta soli

1 szklanka mleka

2-3 łyżki wody

3 łyżki masła roztopionego

dowolne owoce (u mnie świeże wiśnie) 

  

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, i cukier. Zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść .Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około godzinę (ja piekłam ok.50 minut) w 180 ºC.

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polać lukier lub posypać cukrem pudrem.

 

 Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

 

 

 Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką