Coś słodkiego, poproszę...

Pieczywo

Maślane bułeczki z rodzynkami

 

„Otwieram” u siebie na blogu kolejną kategorię- Pieczywo. Pierwszy wyrób to bułeczki maślane z rodzynkami z bloga Dorotus. Są pyszne, mięciutkie, lekko słodkie. Dobre z masełkiem jak i bez niczego. Byłam nimi zachwycona. Myślałam, że 27 sztuk, bo tyle wyszło, będzie za dużo, ale znikały z talerza w szybkim tempie. Z ciekawości zamroziłam 6 sztuk, z czego w zamrażalce zostały już tylko dwie. Są pyszne! Polecam!

 

Maślane bułeczki z rodzynkami

 

Składniki na około 26 bułeczek:

150 g masła

500 ml mleka

50 g świeżych drożdży

½  łyżeczki soli

100 - 150 g cukru

około 1 kg mąki pszennej

200g rodzynków

do posmarowania: 1 jajko 

 

Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około ¾  przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.

  

Uformować gładkie i równe kulki (około 70 g każda).

 

Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC.

 

 Maślane bułeczki z rodzynkami

 

Maślane bułeczki z rodzynkami