Coś słodkiego, poproszę...

Ciastka

Ciastka potrójnie czekoladowe (triple-choc cookies)

 Ciastka potrójnie czekoladowe  

Długo mnie nie było, ale już dziś obiecuję, że nadrobię zaległości w przepisach. Na pierwszy ogień idą ciastka potrójnie czekoladowe z przepisu znalezionego u Dorotus. Chrupiące, delikatne, mocno czekoladowe ciasteczka- po prostu pyszne! Polecam!

 Ciastka potrójnie czekoladowe

 

Składniki na około 40 ciastek:

125g miękkiego masła

160g brązowego cukru (jeśli białego, wtedy mniej)

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo aromatu waniliowego

185g mąki (1 ¼  szklanki)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

35g kakao

85g posiekanych rodzynek

95g  posiekanej mlecznej czekolady

75g posiekanej białej czekolady

75g posiekanej gorzkiej czekolady


Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.
Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie.

 Ciastka potrójnie czekoladowe

 Ciastka potrójnie czekoladowe