Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Czekoladowe trufle

Czekoladowy Weekend



Prawdziwy czekoladowy weekend z czekoladowymi truflami. Pyszne! Sama słodycz i ta czekolada... Sami musicie spróbować. Ja nieraz próbowałam, szczerze polecam, ale smaku nie da się opisać, a więc do dzieła!

250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
½ kostki masła
2 żółtka
1 łyżka mocnej kawy (pominęłam)
kakao do obtoczenia trufli

Połamać czekoladę do metalowej miski i wstawić ją na garnek z gotującą się wodą, następnie wlać do miski mleko (i kawę), podgrzewać i mieszać, aż utworzy się jedna czekoladowa masa. Oddzielić żółtka od białek, żółtka wrzucić do masy, wymieszać. Masło pokroić na kawałki, dodać do masy i rozpuścić.
Gotową masę czekoladową, przelać do foremki z płaskim dnem, ostudzić i wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aby stwardniało.
Na dno następnej foremki lub talerza wysypać kakao, przygotować naczynie z zimną wodą. Z zastygłej masy (używając dwóch gorących łyżek) formować w dłoniach (wcześniej zanurzonych w naczyniu z zimną wodą) kulki o dowolnej wielkości. Trufle obtaczać w kakao, gotowe wstawić na kilka godzin do lodówki.

 Czekoladowe trufle












 Czekoladowe trufle