Coś słodkiego, poproszę...

Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką (przepis II)


Kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Najlepszy! Z dodatkiem rodzynków, jeśli ktoś lubi, z przepyszną kruszonką i słodkim lukrem. Zdecydowanie polecam ten przepis! Przepis jest z kilograma mąki, więc zdecydowałam się zrobić ciasto z połowy składników.

 

drozdzowe2.jpg

 

1 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków

 

Z drożdży, letniego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można zostawić i dodać do ciasta) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie (po ok. 20 minutach) wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wlać (ewentualną) resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Rodzynki sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. 

 

Kruszonka:

50 g masła, miękkiego lub margaryny

10 płaskich łyżek mąki

4 łyżki cukru

 

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). 

 

Drożdżówkę robiłam z połowy przepisu.


drozdzowe1.jpg

 

drozdzowe3.jpg

 Zapraszam na Facebook. KLIK.