Coś słodkiego, poproszę...

Z orzechami

Ciasto amerykańskie


Rewelacyjne ciasto! Ciasto amerykańskie, czasami zwane także wiewiórką (chyba ze względu na kolor :) Proste ciasto, które powstaje w mgnieniu oka, po prostu wszystkie składniki mieszamy, pieczemy i gotowe. Dla wielbicieli cynamonu i orzechów.  
Przepis zaczerpnięty od Casipaw z jej bloga.

          Ciasto amerykańskie                                 


2-3 jabłka

150g posiekanych orzechów włoskich (mogą być również rodzynki)

opakowanie cynamonu

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

2 jajka

½ szklanki mleka
½ szklanki oleju

Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie dodać składniki w wyżej wymienionej kolejności. Odstawić na pół godziny, po upływie czasu dobrze wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 200 st. przez ok. 40 minut.