Coś słodkiego, poproszę...

Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z budyniem



Odpoczynek od truskawek. Czas na ciasto drożdżowe z budyniem. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu u Nutelli :) Autorka piecze je z jagodami, ale ja z braku tych owoców musiałam zadowolić się tylko budyniem. I tak ciasto jest pyszne i pachnące. 

 Ciasto  drożdżowe z budyniem


½ kg mąki
150g cukru
1 jajko
1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych (dałam 45g świeżych)
200 g masła lub margaryny
300 ml mleka

budyń + 400 ml mleka

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i mąki, mieszać aż staną się rzadkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Roztopić masło, osobno podgrzać mleko. Mleko i masło powinny być ciepłe, a nie gorące.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wyrabiamy.Cały czas wyrabiając, dodać ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ręki. 

Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, żeby wyrosło, do podwojenia objętości.

W międzyczasie ugotować budyń z 400 ml mleka. Przestudzić.

Gdy ciasto urośnie jeszcze raz je wyrabić. Podzielić na dwie części. Jedną połową ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Na warstwę ciasta wyłożyć budyń (lekko przestudzony). 

Przykryć drugą połową ciasta, wcześniej rozwałkowaną.


Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika włączonego na najniższą temperaturę ok. 100-120 stopni, na 20 minut, aby podrosło. Po upływie 20 minut podkręcić temperaturę do 180 stopni i piec około godziny.