Coś słodkiego, poproszę...

Babki

Babka piaskowa (przepis II)

Chyba najlepsza babka, którą upiekłam. Skorzystałam z przepisu Abbry. Zawsze się udaje, bo próbowałam już kilkakrotnie. Prawdziwa babka piaskowa, sypka, lekka, miękka. Z dodatkiem kakao. Do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, spróbujcie.

babka1.jpg
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny- rozpuszczona i ostudzona
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy/ cukier waniliowy
2 łyżki kakao

Jajka utrzeć/zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na koniec aromat waniliowy. Zmiksować/ wymieszać. Do ⅓ części ciasta dodać kakao, zmiksować. Do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto białe, na to przełożyć ciasto kakaowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez godzinę.

 

babka2.jpg

Zapraszam na Facebook. KLIK.