Coś słodkiego, poproszę...

Na deser

Krówka na herbatnikach


Uwielbiam krówkę :)) A tę przygotowuje się błyskawicznie - bo się jej nie piecze. Herbatniki, dżem, krem karpatkowy plus mleko w puszce - niebo w gębie. Przepis dla tych, co piec nie potrafią albo narzekają na brak czasu. Polecam!

 Krówka na herbatnikach


5-6 paczek herbatników

krem Karpatka w 5 minut + wymagana ilość mleka z opakowania

1 dżem z czarnej porzeczki

puszka słodkiego mleka skondensowanego gotowanego uprzednio przez 2-3 godziny lub puszka gotowej masy krówkowej

Na blaszkę wyłożyć warstwę herbatników, następnie równomiernie rozsmarować dżem. Kolejno, wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie, przygotować krem karpatkowy według zaleceń na opakowaniu i wyłożyć gotowy na herbatniki. Na kremie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch wyłożyć masę krówkową (u mnie aż 533g).

Ciasto robiłam w blaszce u wymiarach ok. 25 × 21 cm, masy krówkowej było mnóstwooo:)

Warstwy od dołu:
herbatniki
dżem
herbatniki
krem karpatkowy
herbatniki
masa krówkowa

Można posypać wiórkami kokosowymi.