Coś słodkiego, poproszę...

Archiwum: listopad 2011

797346_brownie2_big.jpg
Na czekoladowo

Brownie (przepis III) i pieczenie na żywo z Kasią

  Wczoraj po południu odbyła się druga edycja wspólnego pieczenia z Kasią, tak z Kasią, popularną margaryną ;)) Pieczenie na Żywo z Kasią emitowane było m.in. tutaj, ja jedank wybrałam internetową aplikację ipla.pl. Kasiowe pieczenie zebrało mnóstwo osób przed ekranami komputerów i punktualnie o 16.00 rozpoczęło się wspólne pieczenie. Kasia zaproponowała czekoladowe ciasto brownie, które znaci... czytaj dalej

komentarze: 6
384490_c_Doriny1_big.jpg
Ciastka

Ciasteczka Doriny

  Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis na te ciasteczka znalazłam w specjalnym dodatku świątecznym jednej z kolorowych gazet. Ciastka są kruche, świątecznego smaku nie mają, ale smaku dodaje im lukier cytrynowy i połówka orzecha włoskiego. Polecam do wypróbowania przed Świętami :)   czytaj dalej

komentarze: 4
145857_imbir1_big.jpg
Ciastka

Imbirowe serduszka

  Dziś już 20 listopada... Za miesiąc będziemy powoli zakasać rękawy do przygotowania potraw wigilijnych i pierniczki będą czekały na udekorowanie... Dziś zapraszam po przepisy na mini wypieki, jakimi są ciasteczka. Może będziecie chcieli w Święta obdarować nimi najbliższych?   Ciasteczka imbirowe są bardzo chrupiące, pikantne, aromatyczne. W sam raz na świąteczny stół. Polecam!   ... czytaj dalej

komentarze: 2
470374_kopiec_big.jpg
Kremowo

Kopiec Kreta

  Znacie, prawda? Zapewne słyszeliście lub jedliście to ciasto, robiąc je z paczki, znanej firmy. Ja skorzystałam z tego przepisu i spróbowałam ukopać spory kopiec :) Ciasto nie różni się niczym w smaku od ciasta z paczki, no może tym, że robiąc go sami, wiemy z czego je pieczemy, a nie używamy mieszanki z proszku ;) Kopiec Kreta to przepyszna masa śmietanowa z kawałkami czekolady, ułożona na ... czytaj dalej

komentarze: 3
201004_blondies_2_big.jpg
Na deser

Brownies z białą czekoladą i migdałami

  Zawsze myślałam, że brownies to brownies, mocno czekoladowe, ciemne ciastka, a tu niespodzianka. Brownies z białą czekoladą też stworzyć można, oczywiście pod nazwą blondies ;) Stworzyła je Dorotus na swoim blogu. Blondies są miękkie, mniej zakalcowate niż znane bardziej brownies. Polecam, choć jednak bardziej chyba klasyczne brownies. Decyzja należy do Was! A może oba?!   ... czytaj dalej

komentarze: 1