Coś słodkiego, poproszę...

Archiwum: sierpień 2012

31 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Bloga. Ciąg dalszy...

  Według założenia w czasie Blog Day blogerzy polecają 5 ulubionych blogów, najlepiej o innej tematyce niż ich własny. Postanowiłam zabawić się w tym dniu i pomimo, że odwiedzam głównie blogi o tematyce kulinarnej, przedstawiam blogi, które sporadycznie odwiedzam i czytam.   Dziennik Krystyny Jandy.   Bloog niecodzienny Marii Czubaszek.   Co na j czytaj dalej

31 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Bloga

    Święto! Dzisiaj, 31 sierpnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bloga, Blog Day. W tym dniu blogerzy polecają swoim czytelnikom 5 ulubionych blogów. Świętujemy?!   ciąg dalszy nastąpi... jeszcze dziś     czytaj dalej

komentarze: 1
ur1_Sp_big.jpg
Muffiny

Babeczki brownies z kremem czekoladowym. Na piąte urodziny.

        10 sierpnia bloog 'Coś słodkiego, poproszę' obchodzi swoje piąte urodziny (wszystkiego najlepszego, sto lat;) Nigdy wcześniej nie świętowałam, ale z tak szczególnej okazji, że są już to 5 urodziny postanowiłam przygotować 'coś słodkiego'. Zdecydowałam się na znane już mi mufiny brownies czytaj dalej

komentarze: 8
mufiny_z_borwka_ED_big.jpg
Mini wypieki

Mufiny z borówkami amerykańskimi

  Mufiny mają to do siebie, że przygotowuje i piecze się je bardzo szybko. Dlatego lubię je robić. Lubię również je piec, kiedy zaopatrzę się w nowe papilotki ;) Tak było teraz :) Te mufiny naszpikowanew są mega dużą ilością borówek, pachną i szybko znikają...;) Przepis Nigelli Lawson, z jej książki 'Jak byc domową boginią'.   czytaj dalej

komentarze: 4
orkiszowy_vr_big.jpg
Pieczywo

Chleb orkiszowy (na drożdżach)

    Kolejne pieczywo, tym razem chleb orkiszowy na drożdżach. Łatwy do upieczenia i bardzo zdrowy. Przepis podaję na 2 bochenki chleba, choć zdarza mi się dzielić składniki na pół i piec tylko jeden. Polecam, przepis znaleziony na blogu Kuba pichci.    czytaj dalej

komentarze: 1
Napoje

Mrożona kawa

      Czekoladowa kawa mrożona. Idealna na upalne dni:) Dla ochłody. Mocno zaparzona kawa zmiksowana z lodem. Kremowej, ale gęstej konsystencji nadają jej lody czekoladowe. Podobno taką serwuje się w największej sieci kawiarni na świecie - Starbucks. Kto próbował i chce porównać, która lepsza? Przepis z Moje Wypieki. czytaj dalej

komentarze: 2
red_velvet2_DV_big.jpg
Serowo

Red Velvet Cake

Mieliśmy Euro w Polsce, obecnie trwają Igrzyska Olimpijskie w Londynie. W obu imprezach mamy swoich reprezentantów. Mam w zwyczaju na takie sportowe wydarzenia przygotowywać 'coś słodkiego', aby móc kibiować Polakom. Tort w kształcie boiska był... Czas na prawie patriotyczne ciasto w kolorach flagi narodowej. Prawie, bo kolejność kremu i ciasta trochę inna. Trzymajmy kciuki za występy Polaków... czytaj dalej

komentarze: 4
wieloziarnisty1_kq_big.jpg
Pieczywo

Wieloziarnisty chleb na zakwasie

  Jednak przygotowanie chleba na zakwasie nie jest aż tak proste, przede wszystkim trzeba pamiętać, aby wyjąć zakwas z lodówki i go dokarmić, co niestety czasami mi umyka i upieczenie ulubionego chleba nie wychodzi albo przynajmniej zostaje odłożone w czasie. W tym tygodniu się udało:) Wieloziarnisty chleb, który dziś prezentuje bardzo prosto się wykonuje. Oprócz zakwasu do ciasta dodajemy dro... czytaj dalej

grzanki1_3c_big.jpg
Na deser

Grzanki Elvisa z bananem i masłem orzechowym

  Grzanka Elvisa, czyli przekąska słynnego Króla. Połączenie białego, tostowgo pieczywa ze słodkim bananem i słonym masłem orzechowym.   Przepis pochodzi ze zbiorów ulubionych przepisów Króla Elvisa Presley'a, znalazłam go w 'Nigella Gryzie' Nigelli Lawson.   czytaj dalej

komentarze: 3