Coś słodkiego, poproszę...

Archiwum: styczeń 2013

z_masem1_8D_big.jpg
Ciastka

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

    Bardzo sycące ciasteczka, co nie oznacza, że zje się ich mało ;) Dla tych, którzy lubią masło orzechowe i czekoladę, nie za słodkie. Zamiast kropelek czekoladowych można użyć posiekanej drobno czekolady. Polecam! Przepis z MojeWypieki.   czytaj dalej

komentarze: 8
tost_pom_Vu_big.jpg
Na deser

Francuskie tosty pomarańczowe

  Nie jadam śniadań na co dzień, nie jestem w stanie niczego przełknąć o 6 rano. Lubię za to, kiedy mam wolne, zjeść jakiś śniadaniowy, słodki przysmak. Taki właśnie proponuje Nigella w książce 'Nigella ekspresowo'. Miękkie tosty z pomarańczową konfiturą czy marmoladą. U mnie ferie, a u Was?     Składniki na 2 porcje:   2 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy czytaj dalej

komentarze: 3
3kroli2_cU_big.jpg
Na deser

Galette des Rois - ciasto na Trzech Króli

    Ciasto Trzech Króli, pieczone tradycyjnie we Francji w dzień Objawienia Pańskiego, 6. stycznia. Ciasto francuskie z przepyszną, słodką masą migdałową. Wewnątrz ciasta ukryta jesy porcelanowa figurka lub ziarenko bobu czy fasoli. Kto w swoim kawałku odnajdzie fant, zostaje królem lub królową i otrzymuje koronę ;) Ciekawa tradycja :) Przepis na ciasto znalazłam w książce Nigelii Lawson  - '... czytaj dalej

komentarze: 13