Coś słodkiego, poproszę...

Archiwum: wrzesień 2007

Kremowo

Chałwowiec

  Pyszne ciasto! Daję mu 5 z plusem. Połączenie kremu czekoladowego ze słodką chałwą i dodatkowo ze śmietaną i miękkim biszkoptem to strzał w dziesiątkę. Pomimo chałwy, ciasto nie jest wcale zbyt słodkie. Słodycz chałwy neutralizuje właśnie śmietana. Schłodzone w lodówce, doskonale się kroi.     Składniki: 2 krążki biszkoptowe (ja zrobiłam 2 biszkopty w tortownicy o średnicy 27 cm z teg... czytaj dalej

komentarze: 6
764968_pl_ser_1_big.jpg
Na deser

Cheesecakelets

  Robiłam je po raz drugi. Cheesecakelets z przepisu Nigelli z programu „Nigella Feasts”. Sama autorka serwuje je swoim dzieciom na śniadanie, ja zrobiłam je jako deser do obiadu. Pierwszy raz robiłam je kilka miesięcy temu, przepis się gdzieś zakurzył, ale od dziś chyba będę je robiła częściej. Placki są mięciutkie, nie za grube, ale jednak puszyste. Jako dodatek do cheesecakelets Nigella pr... czytaj dalej

komentarze: 1
Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  Po udanym debiucie drożdżowo-chałkowym zdecydowałam się upiec ciasto drożdżowe z kruszonką. Wyszło genialne- pachnące, pulchne i mięciutkie. Wszystkim smakowało i zdecydowanie jedna blaszka to dla nas za mało. Z przepisu Dorotus76.   Składniki na rozczyn: ½ szklan czytaj dalej

komentarze: 11
majusiowe013.jpg
Na czekoladowo

Czekoladowe ciasto z nutą piernikową

  Uwielbiam zaglądać do Galerii Potraw i właśnie stąd pochodzi mój kolejny przepis. Coś prostego, taniego, szybkiego i zarazem pysznego. Aż w domu zapachniało świętami ;) Ciasto czekoladowo-jak dla mnie piernikowe. Przepis Sonix73, a w zasadzie Jej córeczki, bo oryginalna nazwa ciasta to Majusiowe ciasto z zakalcem :) Uprzedzam- nie ma zakalca, a ciasto jest mięciutkie i wilgotne.   czytaj dalej

komentarze: 6
Na deser

Maliny

 Po prostu maliny. Przepis prosty. Zerwać i jeść. Uwielbiam. A ten kolor.    czytaj dalej

komentarze: 4
Owocowo

Ciasto z jeżynami

  To ciasto ma same zalety- pachnące, pięknie wyrośnięte, nie za słodkie i co jest chyba największym plusem to, że robi je się w przysłowiowe "pięć minut".   Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru (dodałam jeszcze cukier waniliowy) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna czytaj dalej

komentarze: 8
Na deser

Omlety

 Zawsze dobre jako dodatek do obiadu, jako podwieczorek lub kolacja. I bardzo proste, puszyste i mięciutkie.  Podstawa mojego przepisu to: 2 jajka2 łyżki cukru2 płaskie łyżki mąki½ łyżki mąki ziemniaczanej  czytaj dalej

komentarze: 11